Fotbollsspelare jagar bollen. Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson / TT

Anundsjö eller Friska viljor åker ur direkt

FV-tränaren: Jag tror att det kommer någon sorts belöning
3:41 min

På lördagen spelas sista omgången i division 2 Norrland. Om det vill sig illa kan herrfotbollen i Örnsköldsvikstrakten tappa båda sina division 2-lag.

Förra helgen drog Bredbystoltheten Anundsjö det längsta strået mot Övikslaget Friska viljor i ett rafflande derby som sågs av hela tusen personer och som slutade 4-3. Det förde Anundsjö förbi FV i tabellen, men läget är fortfarande prekärt för båda lagen.

Att ett av lagen åker ur division 2 direkt står klart, liksom att ett av lagen får kvala. Anundsjö och FV står på samma poäng, men Anundsjö snäppet bättre målskillnad. Båda lagens tränare tror på sina mannar. 

Van måstematcher

– Vi har spelat den här typen av matcher hela hösten och varit tvungna att vinna. Vi vet som som krävs och vad det innebär, säger Anundsjös Magnus Bild. 

Hans lag tar emot Ånge hemma på Olympia, ett Ånge som sedan ett tag är avsågat i botten. 

– Jättesvår match, säger Bild. Att möta ett lag som inte har något att spela för är bland det svåraste man kan stå inför. Vi hade fullt upp med dem på bortaplan, då vi vann med 2-1 efter sent avgörande. 

Kaptener borta

Han saknar också två av lagets bästa spelare, Luis Vasquez och Joel Åman, som båda är avstängda. 

– Det är lagkaptenen och vice lagkaptenen, så det är klart att det ska märkas att de är borta, men nu tycker jag att vi har spelare som fyller upp de luckorna rätt bra. Vi ställer ett bra lag på benen, menar Magnus Bild.

För Friska viljor väntar en nöt som ser svårare ut att knäcka, femteplacerade Boden på bortaplan. Och dessutom tio raka förluster i ryggen. Tränare Josip Pavic hoppas på någon sorts rättvisa.

– Vi har haft så mycket emot de senaste matcherna. Skadade spelare, avstängda spelare och förlorat matcher på olika sätt och ändå tagit oss igenom det, så jag tror att det kommer en belöning. Jag har en jättebra känsla faktiskt. 

En öppning för kval

Pavic sätter ett litet hopp till att det ska häxa för Anundsjö också.

– När vi mötte Ånge var de riktigt bra, samtidigt som Anundsjö saknar Vasquez och Åman. 

Men han konstaterar också att det först och främst handlar om att vinna den egna matchen. 

– Det finns en liten öppning att komma till kval och den måste vi ge allt för att ta, säger Pavic. 

De övriga västernorrländska lagen i norrtvåan har ingen särskild tabellplacering att försvara. Timrå och Härnösand kommer att hamna inom plats 3-5 och Ånge är som sagt redan sist i tabellen.

Sista omgången startar 14.00 lördag 15 oktober. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".