Ewa Söderberg. Foto: Ulla Öhman
Fotot från 2010 då Ewa Söderberg meddelade att hon lämnar sin post som landstingsråd. Foto: Ulla Öhman

Ewa Söderberg (S) anklagar en osynlig trojka för att styra partiet

Ewa Söderberg(S): Jag mår illa, det är en katastrof
1:27 min

Det finns en ganska osynlig trojka som styr partiet i bakgrunden och som ligger bakom alla beslut som nu tas. Det säger förre landstingsrådet Ewa Söderberg (S). 

Vad innebär den här krisen för partiet och sjukhusfrågan? Diskutera i kommenteringen!

Ewa Söderberg från Sollefteå är mycket besviken på hur hennes parti agerar i landstingspolitiken och hon har gått ut offentligt och sagt att hon inte kommer att rösta på Socialdemokraterna i landstingsvalet.

Idag är det Medelpad som styr landstinget och tyvärr har vi en svag partidistriktsordförande.

På frågan vem som egentligen har mest makt i partiet och mest makt över sjukhusfrågan funderar hon en stund och räknar sedan upp Roger Johansson från Sundsvall, Ewa Back också från Sundsvall och Elvy Söderström från Örnsköldsvik. Hon menar att de inofficiellt har mer makt än till exempel landstingsrådet Erik Lövgren och Eva Sonidsson som är ordförande för Socialdemokraterna i Västernorrland.

Ewa Söderberg är också mycket kritisk till att Elvy Söderstöm från Örnsköldsvik, som trots sin position i partiets topp, inte agerar i sjukhusfrågorna.

– Hon är alldeles tyst... Enda gången hon överhuvudtaget har yttrat sig är när Öviks BB var hotat. Fy sjutton så dåligt, säger jag.

Enda gången hon överhuvudtaget har yttrat sig är när Öviks BB var hotat. Fy sjutton så dåligt.

På frågan om det nu kan konstateras att det finns en spricka i det socialdemokratiska partiet i Västernorrland svarar hon:

– Det är en djup ravin. Jag mår illa. Det är en katastrof.

Elvy Söderströms svar på kritiken kan du höra i FM kl. 16.40 idag. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".