Domen i Hovrätten för nedre Norrland är en rejäl lunta. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
Domen i Hovrätten för nedre Norrland som kom idag. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio

Hovrätten sänker straffen för kidnappning och våldtäkt

Hovrätten sänker straffen för fem personer som dömdes i Sundsvalls tingsrätt för att ha kidnappat, misshandlat och våldtagit en man i Timrå i våras.

Huvudmannens straff sänks från 8 till 6 år i fängelse och de andra fyra får mellan 2 år och tre år och sex månader i fängelse. 

Kidnappningen mot mannen pågick i 12 timmar. Under den här tiden blev han våldtagen och han fick även bromsvätska hälld på sig med hot om att kidnapparna skulle tända på. Delar av övergreppen filmades också.

Men hovrätten väljer alltså att sänka gärningsmännens straff. Huvudmannens straff sänks från 8 till 6 år i fängelse. Anledningen är att Hovrätten gör en annan bedömning av vilket straff som människorov och grov våldtäkt ska leda till. Även de övriga fyra får sänkta straff.

Den man som dömdes till fyra års fängelse i tingsrätten får sänkt straff till två års fängelse, då det inte går att säga att han hjälpte till med planeringen av brottet. Han åkte också tillbaka till brottsplatsen för att se till att offret släpptes. 

De övriga tre som deltog i kidnappningen får sänkt straff och döms till 3,5 års fängelse var.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".