Bilder på landshövdingen Gunnar Holmgren och landstingsrådet och socialdemokraten Erik Lövgren
Landshövding Gunnar Holmgren och landstingsrådet Erik Lövgren (s). Foto: Montage/Sveriges Radio

Erik Lövgren har förståelse för landshövdingens utspel om Norrtäljemodellen

Landstingsrådet: Debatten är infekterad
1:20 min

Trots att sjukvården inte är landshövdingens bord uttrycker landstingsrådet Erik Lövgren (S) en förståelse för Gunnar Holmgrens positiva svar om att utreda Norrtäljemodellen. 

Under måndagen uttalade sig landshövdingen positivt om att utreda Norrtäljemodellen för Sollefteå akutsjukhus del. Norrtäljemodellen, som också kallas TioHundra, består i att kommun och landsting samordnar och bedriver vård tillsammans. I Norrtälje har den varit avgörande för att akutsjukhuset är kvar på orten. 

– Jag tycker att den är värd att pröva och det tycker berörda kommuner också, sade landshövding Gunnar Holmgren om Norrtäljemodellen och bekräftade att Länsstyrelsen är beredd att bidra ekonomiskt. 

– Kommunerna har begärt att få ekonomiska resurser att titta på det och det är vi positiva till. Men det förutsätter ju att kommuner och landsting jobbar tillsammans i den här frågan för det är ju två parter, underströk Holmgren.

Frågan är om det är förenligt med landshövdingens roll som statens förlängda arm i länet att lägga sig i hur sjukvården ska bedrivas och dessutom erbjuda statliga pengar till verksamhet som i huvudsak ska finansieras av regionala och kommunala medel.

Har landstingsrådet Erik Lövgren pratat med dig om ditt utspel om en utredning?

– Inte på det sättet. Vi har ju regelbunden kontakt i många olika frågor, säger Gunnar Holmgren. 

Men du har inte fått någon reaktion idag?

– Inte på det sättet. 

Hur då menar du "på det sättet"?

– Inte något negativt. Vi har en öppen kommunikation han och jag.

Så ni har pratat idag?

– Det får du prata med honom om. 

Vi når landstingsrådet och socialdemokraten Erik Lövgren på tisdagsförmiddagen. 

Vad sa du till landshövdingen igår om hans utspel att stötta en eventuell utredning av Norrtäljemodellen ekonomiskt?

– Jag sade att jag förstår att om det kommer en ansökan till länsstyrelsen, vilket i sig är anmärkningsvärt att den inte har passerat landstingets tjänstemannadel och politiska ledning, så måste ju landshövdingen på något sätt svara på det. 

Trots att sjukvården inte hör till landshövdingens och länsstyrelsens områden menar Lövgren att Holmgren i det här fallet behövde uttala sig.

– Debatten är väldigt infekterad och det är svårt att stå upp i det brus som är från alla håll och kanter och man måste på något sätt ge en kommentar, säger Erik Lövgren.

Annat besked till SVT

Men till SVT Nyheter Västernorrland uttalar sig Lövgren annorlunda och menar att landshövdingen inte borde lägga sig i sjukvården.

– När han torgför sina åsikter så bidrar han till en debatt som leder helt fel, säger Lövgren. Vi måste komma ihåg att befolkningen i allmänna val bestämt vilka som ska sköta landstinget i det här länet. Det är de valda politikerna som ska göra det och inte vare sig landshövding eller länsstyrelse, säger Lövgren till SVT.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".