Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här tillverkas mikrosfärerna i Stockvik
1 av 5
Här tillverkas mikrosfärerna i Stockvik, söder om Sundsvall. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio
Akzo Nobel nedre fabriken Stockvik
2 av 5
Akzo Nobel och här tillverkas de små mikrosfärerna i Stockvik, Sundsvall. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio
Jennie Malker Akzo Nobel
3 av 5
Jennie Malker, Akzo Nobel, forsknings- och utvecklingschef. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio
Björn Vedin Akzo Nobel
4 av 5
Björn Vedin, Akzo Nobel, fabrikschef Pulp and Performance Chemicals. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio
Expancel här finns mikrosfärerna
5 av 5
Exempel på i vilka produkter mikrosfärerna kan finnas. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio

Unika små plastkulor exporteras från Akzo Nobel i Stockvik

"Våra mikrosfärer är inlåsta i produkten"
4:18 min

Den stora kemiska industrin söder om Sundsvall har de flesta i länet någon gång passerat på E4 - men vad gömmer sig på fabriksområdet? P4 Västernorrland gjorde ett besök.

Kemikalietillverkning söder om Sundsvall kallades förr oftast bara för Nobel industrier. Sedan 1994 är det nederländska ägare med huvudkontor i Amsterdam och fabrikerna hör nu till Akzo Nobel. Det är mycket som är speciellt och ovanligt, till och med unikt bland det som tillverkas i Stockvik.

Björn Vedin är fabrikschef, eller site manager, för delen Pulp and Performance Chemicals.

-  Det finns bara en sådan här fabrik i västvärlden, säger han.

Det är snart hundra år av kemi i Stockvik, Sundsvall, där Akzo Nobel finns.

Övre fabriken är Akzo Nobel Surface Chemistry med runt 100 anställda.

Nedre fabrikerna, där fabrikschefen Björn Vedin och Jennie Malker, forsknings- och utvecklingschefen sitter, där finns bland annat Pulp and Performance Chemicals, med 250 anställda. Här finns storsäljaren natriumklorat som främst blir ett blekmedel för pappers- och massaindustrin.

Här finns även den andra storsäljaren: Expancel. En produkt unik för området - och det är därför man är hemlighetsfull och P4 får inte fotografera hur som helst, man är rädd om receptet.

- Det vi jobbar fram vill vi skydda från konkurrenterna, säger Jennie Malker, forsknings- och utvecklingschef på Akzo Nobel.

Mikrosfärerna som är själva idén för Expancel gör att något, en produkt, får en större volym och en smidighet. De små, små plastkulorna kan expandera men ändå blir inte produkten tyngre.

- Den plast som vi bygger upp ska vara ren och säker. Säkerhet är något vi jobbar mycket med. Vi gör pulvret och som sedan kunden själv hanterar och det kan vara knepigt eftersom det är så lätt. Det gäller att ha bra rutiner, säger hon.

Idag är det ett stort fokus på mikroplaster som hamnar i haven och som fiskarna äter. Det finns forskning som pekar på att år 2050 så finns det mer plast än fisk i haven. Är mikroplaster och mikrosfärer från Akzo Nobel samma sak?

- Det skulle jag inte säga. Några mikrosfärprodukter kommer du aldrig att hitta i tandkrämer eller hygienprodukter som ju sköljs ut med avloppsvatten. Våra mikrosfärer ligger i matriser.

Jennie Malker förklarar att en matris är detsamma som en produkt. Mikrosfärerna hamnar i så vitt skilda saker som målarfärg, vinkorkar, skor, leksaker - och Akzo Nobel menar att sfärerna är inlåsta i produkten.

- Någonstans händer det saker när produkten slits. Däckpartiklar kommer ut, färg flagnar. Så någonstans kommer det ut, säger Jennie Malker.

Menar du att mikrosfärerna från fabriken i Stockvik är ordentligt "inlåsta" i produkten och att de inte kan komma ut i naturen?

- Det är det som är syftet. De ska ju bidra med sina egenskaper i matrisen, det vill säga produkten - alltså färgen, skosulan eller där mikrosfärerna används, säger Jennie Malker.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".