Elisabet Lassen och Eva Sonidsson, fotomontage.
Elisabet Lassen och Eva Sonidsson. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio och Victor Svedberg/Socialdemokraterna

Debatt om sprickan i Socialdemokraterna

Elisabet Lassen och Eva Sonidsson om (S)prickan
1:38 min

Elisabet Lassen (S), kommunalråd i Sollefteå och Eva Sonidsson, ordförande för Socialdemokraterna i Västernorrland, debatterar den spricka som växer inom partiet på grund av den infekterade sjukhusfrågan.

Vad innebär den här krisen för partiet och vårdpolitiken i Västernorrland? Diskutera här!

Om minoriteten vinner kan vår regeringsduglighet falla.

Eva Sonidsson menar att de Socialdemokrater från Sollefteå som väljer att gå emot partilinjen hotar partiets möjlighet att styra landstinget.

– Tvisten bestå av att en minoritet av ledamöter vill stoppa de beslut som en majoritet har kommit fram till. Om minoriteten vinner kan det bli så att vår regeringsduglighet faller. Att Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte längre kan styra landstinget, säger Eva Sondisson.

Elisabet Lassen tycker däremot att problemet ligger i att ledamöter inte får rösta som de vill i frågor som rör Sollefteå sjukhus, utan uppmanas då att avgå.

Vi målar en bild av Socialdemokraterna som ett stalinistiskt parti.

– Jag säger inte att minoriteten ska bestämma. Men det som är olyckligt och som har tagit mycket tid är problemen med de som inte röster enligt majoriteten. Vi målar en bild av Socialdemokraterna som ett stalinistiskt parti med fasoner som inte hör hemma i ett parti, säger Elisabet Lassen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".