Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.

Regellättnader på gång för drönare

LFV: Kan tänka oss öppna upp vissa delar av luftrummet för drönare
0:46 min

Drönare har vid flera tillfällen tvingat flygplatser i Sverige att stänga ner trafiken av säkerhetsskäl. Flera mil runt en flygplats är det förbjudet att flyga med drönare. Men en diskussion är nu på gång att lätta på regelsystemet.

Vad tycker du om det här med drönare? Diskutera i kommenteringen - eller rösta!

Vid över trettio tillfällen har det under 2016 observerats drönare i flygplatsers flygförbudszoner i Sverige. Vid några tillfällen har också den ordinarie flygtrafiken fått stängas ner så att inte flygplan riskerar att kollidera med drönare i luften.

– Det är mycket allvarligt och det värsta är om flygplanet skadas. Jag bedömer riskerna som ganska stora, säger Erik Bäckman på Luftfartsverket på Sundsvall - Timrå flygplats.

Flygförbudszonerna runt en flygplats är mycket stora, ofta flera mil i omkrets. Där bryter man mot luftfartslagen om man lyfter med en drönare. Men det pågår en diskussion att lätta på det här regelverket i flygförbudszonerna.

– Det är Transportstyrelsen som bestämmer, men vi på Luftfartsverket kan tänka oss drönare i vissa delar av vårt luftrum. Men då i utkanterna och reglerat till flygning på låga höjder, säger Erik Bäckman på Luftfartsverket.

Vi på Luftfartsverket kan tänka oss drönare i vissa delar av vårt luftrum.

På Sundsvall-Timrå flygplats har man hittills varit förskonade av drönare i flygförbudszonen. 

– Vi har däremot sagt nej till ett antal kommersiella företag som vill flyga drönare i vår zon. Det för att säkerheten alltid går först, säger Erik Bäckman på Luftfartsverket.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".