Fred Nilsson
Fred Nilsson, (S), kommunalråd i Härnösand. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio

Ja till nytt asylboende i Härnösand

Fred Nilsson: Kan förbättra möjligheterna för integration
1:25 min

Igår fattade kommunstyrelsen i Härnösand beslut om att säga ja till ett nytt asylboende som kommunen ska vara med och driva, något som är unikt när det gäller asylboenden idag.

Migrationsverket ska hyra 76 lägenheter av kommunen och Härnösands kommun kommer att ha medarbetare på plats med personal från första dagen.

– Kommunen är med från första dagen i den viktiga process när vi kartlägger vilka förutsättningar olika människor har. När barnen till exempel ska börja skolan är det kommunen som är ansvarig för det. Allt detta kommer vi att kunna börja jobba med från första dagen, vilket kan förbättra möjligheterna för integration, säger Fred Nilsson, kommunalråd i Härnösand.

Många andra stänger

Boendet öppnar samtidigt som många asylboenden stänger, men Fred Nilsson menar att det finns stort behov av boendeplatser.

– Behovet av lägenheter för asylsökande är skriande stort i Sverige. Det här är egna lägenheter men toalett och kök, som gör att de kommer att ha ett så bra boende som möjligt, så de får en högre kvalitet under tiden de väntar, säger han.

Förslaget ska upp i kommunfullmäktige på måndag. Om det blir ja där kan de asylsökande flytta in från 1 november. Boendet kommer att ligga i det tidigare sjukhemmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".