Urban Hagblom, Sportchef GIF Sundsvall. Foto: Christer Jonasson/SR
Urban Hagblom, Sportchef GIF Sundsvall. Foto: Christer Jonasson/SR

Gif Sundsvalls sportchef: Vi har haft för stor spelaromsättning

"Det ser bra ut inför 2017"
3:40 min

Gif Sundsvall är allsvenskt även nästa år. Men spelarförsäljningar höll på att kosta en allsvensk plats. Vi chansade för mycket, erkänner sportchefen Urban Hagblom.

Gif Sundsvalls första halva av den allsvenska säsongen var lysande. Vid ett tillfälle toppade laget allsvenskan, och det sätt man spelade på lovordades av de så kallade experterna.

Sålde spelare

Men så kom EM i fotboll och Gif Sundsvall valde att sälja tongivande spelare. Under hösten har föreningen inte uppnått samma nivå som under vårkanten. Och det allsvenska kontraktet säkrades först igår, efter att Helsingborg förlorat och avståndet till Gif blev ointagligt.

– Det var lite blandade känslor igår, med en besvikelse utifrån en bra prestation som blir en förslust, till att vi uppfyller säsongens  mål med ett allsvenskt kontrakt, säger Urban Hagblom, sportchef.

Hur summerar du säsongen, i sin helhet?

– Totalt sett har vi gjort en bra prestation, vi hade några spelare som var så bra att de blev aktuella för andra ligor. Men, vi har haft lite för stor spelaromsättning, tagit beslut som gynnat föreningen över lång sikt.

Var det en kalkylerad risk ni tog - att med en sportsligt bra vår i ryggen sälja spelare och satsa på en ekonomisk säkrare framtid?

– Ja, det är en långsiktig satsning, men även en risk man får ta. Det är små marginaler i den här branschen. Att vi inte skulle vara med i den absoluta toppen som i början var vi medvetna om, men vi var tvungna att ta beslut utifrån ett helhetsperspektiv för föreningen.

Hur ser då förutsättningarna ut inför 2017, ekonomiskt till exempel?

– Vi har kontroll på ekonomin. Den är inte bra men okej. Men självklart ska vi skruva till laget så att det ser bra ut inför 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".