Folkets Hus i Sundsvall. Foto: TullaMaja Fogelberg/Sveriges Radio
Folkets Hus i Sundsvall. Foto: TullaMaja Fogelberg/Sveriges Radio

Folkets hus ska betala 59,5 miljoner i skadestånd till Scandic

Idag kom domen i målet mellan Scandic och Föreningen Folkets Hus och Parker i Sundsvall. Föreningen döms att betala 59,5 miljoner i skadestånd till Scandic.

Bakgrunden till tvisten är att Scandic anser sig ha gått med förlust efter att ha tvingats flytta från lokalerna som Folkets hus och parker var hyresvärd för. 

Uppsägningen av hyresavtalen skedde i december 2010. Därefter hade hotellkedjan två år på sig att hitta nya lokaler och precis i slutet av den tvåårsperioden tog de över hotellet Ibis lokaler på Trädgårdsgatan i Sundsvall. Att fastigheten på Trädgårdsgatan är något mindre än den tidigare och läget något sämre är något som ledde till ekonomiska förluster, enligt Scandic.

Scandic yrkade i första hand på ett skadestånd på 81 miljoner kronor.

Även om 59 miljoner är mycket pengar så kommer Föreningen Folkets Hus Sundsvall drivas vidare. 

Ulrika Westin, VD för Folkets Hus Sundsvall, skriver i ett mejl till P4 Västernorrland: 

Vi är nöjda över att Tingsrätten helt gått på vår linje att det varit att betrakta som en flytt och inte en stängning.

Vi är dock inte helt eniga om beräkningsgrunden på värdet av verksamheten vid tidpunkt för flytt där de gått på Scandics linje.

Vi har hela tiden känt oss trygga med vår argumentation och  anser att fördelen i domen gick till oss och även om 59 miljoner är mycket pengar så kommer Föreningen Folkets Hus Sundsvall drivas vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".