Agnetha Svedberg har bakat tårtor till kvällens firande. foto Ulla Öhman
Agnetha förbereder tårtor till kvällens firande. Foto: Ulla Öhman

Årets pusselbit firas på hemmaplan

"Man har väl satt Härnösand på kartan"
5:14 min

Det vanligt att föräldrar till barn med autismdiagnoser råkar i konflikt med skolan. Agnetha Svedberg prisas nu för sin medlarroll.

Agneta har helt frivilligt tagit på sig att hjälpa föräldrar som vänder sig till henne när de inte kan lösa konflikterna med skolan. Hon följer med på möten och försöker få skola och föräldrar att lyssna på varandra och samarbeta för barnens bästa.

Det är vanligt med infekterade konflikter. Skolan skyller ofta på föräldrarna när det blir problem; att de inte har uppfostrat sina barn ordentligt. Föräldrarna å sin sida har alla taggar utåt och så uppstår konflikter som kan vara svårlösta.

Många rektorer har tackat mig i efterhand när konflikterna är lösta.

Det är mycket vanligt med problem i skolan för barn med autismdiagnoser och många barn går inte alls i skolan eller mår väldigt dåligt i skolan.

Agnethas roll som medlare har nu kopierats på många andra orter i Sverige och det här sättet att medla kallas nu allmänt för Härnösandsmodellen.

Ikväll kommer bland andra kommunalrådet Fred Nilsson att vara med på firandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".