Regnbågsflaggan hissades på flera platser runt om i Halmstad. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Anna och Jens från Västerås trivs på konferensen i Halmstad.
2 av 2
Anna och Jens från Västerås trivs på konferensen i Halmstad. Foto: Muhamed Ferhatovic

"Asylsökande HBTQ-personer ska få en rättvis asylprocess"

"Nyanlända ska kunna känna sig trygga"
0:58 min

Säkerhet, stöd till nyanlända och Pride är några av ämnena på RFSL konferens i helgen. Det handlar om glädje och energi, säger Pritus Govski från Sundsvall.

För Ulf Nevin från Halmstad är just asylsökandes rättigheter en viktig fråga som han vill lära sig mer om.

– Det handlar om att hjälpa asylsökande som har olika sexuella läggningar så att de kan få sin asylprocess rättvist bedömd, säger Ulf Nevin.

Senaste gången en liknande konferens hölls i Halland var 2006. Då var det en regional träff för medlemmar i RFSL, riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. Skillnaden nu är att det finns folk med från hela landet. De som är med är både RFSL-medlemmar men också personer som är engagerade i de lokala Prideorganisationerna.

– Det handlar om erfarenhetsutbyte, om att träffa andra medlemmar, få nya idéer. Sprida glädje och energi, säger Pritus Govski från Sundsvall.

Mattias Uhrberg jobbar inom RFSL Halland och är nöjd över att konferensen blev av i Halmstad. 

– Jag tycker det är viktigt att kunna visa upp vårat arbete lokalt men också kommunen, det handlar om att sätta Halmstad lite på kartan och visa att vi finns också, säger Mattias Uhrberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".