Den kvinnliga polis som satt med i bilen under biljakten samtalar med en kollega i en paus under rättegången. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
Den kvinnliga polis som satt med i bilen under biljakten samtalar med en kollega i en paus under rättegången. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio

25-åringen tar på sig skulden för dödsolyckan

"Jag är beredd att ta mitt straff"
1:24 min

Idag hålls rättegång mot den 25-åring från Örnsköldsvik som jagades i den biljakt som slutade med att en polis omkom. Han står åtalad för bland annat grov vårdslöshet i trafik.

25-åringen är inte åtalad för själva dödsolyckan. Han är alltså inte misstänkt för vållande till annans död, utan rättegången idag handlar om att han påverkad körde igenom en poliskontroll utan att stanna och sedan inte stannar när en polisbil tar upp jakten. 

– Jag vet att jag har gjort fel och vill ha ett avslut, berättar 25-åringen för vår reporter Ulla Öhman som bevakar rättegången.

Under förmiddagen vittnade två av de efterföljande poliserna. En av dem, en kvinnlig polis, var passagerare i den polisbil som åkte ut i vattnet och föraren omkom.

Hon känner hur hon börjar andas in vatten.

– Hon berättar återhållsamt om hur hon vaknar till och ligger upponer i bilen i vattnet och försöker ta sig loss från bilbältet utan att lyckas. Hon känner hur hon börjar andas in vatten och hur hon sedan blir medvetslös, berättar vår reporter Ulla Öhman som följer rättegången.

Hur känns det för dig att komma hit och träffa den här kvinnliga polisen?

– Det är jättejobbigt. Det här är ingenting jag ville skulle ske. Det är någonting jag ångrar väldigt djupt, säger 25-åringen. 

Han är åtalad för grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri. Han hade både hasch och amfetamin i kroppen, enligt åtalet.

Han ångrar allting han gjorde den där natten.

Under rättegången idag berättade 25-åringen varför han inte stannade vid poliskontrollen på E4:an vid Mosjön norr om Örnsköldsvik den där natten för snart ett år sedan.

– Han tänkte stanna säger han, men så kom han på att om han tas in för blodprov så kommer de att märka att han rökt cannabis och därför gasar han, berättar Ulla Öhman som bevakar rättegången. 

Tänker du mycket på det beslutet? Att du kunde gjort annorlunda?

– Varenda dag.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".