Veckans Boss #56 är Jesus Kristus. Grafik: Sebastian Andersson
Tron är på väg tillbaka tror DN:s Erik Helmerson. OBS! Det är inte killen på ljudfilen som syns på bilden. Foto: Sebastian Andersson/Sveriges Radio

Sverige - inte så sekulariserat som vi tror?

Erik Helmerson: Det finns ett behov av eviga värden
2:18 min

Svenska kyrkan tappar medlemmar och statsministern säger inte "Gud välsigne Sverige". Men när Påven kommer direktsänder både Sveriges Radio och SVT.

Ser vi en glidning från ateism, eller på sin höjd nyandlighet, till traditionell församling? Erik Helmerson är journalist på Dagens Nyheter och öppen med sin katolska tro. 

- Det finns ett sökande. Folk är trötta på det materialistiska samhället med konsumtion och att det enda som finns är det vi kan se höra och känna på. Det finns en längtan efter eviga världen och en flykt bort från samtiden  som inte är så härlig som reklamen sade att den skulle vara.

Är det bra eller dåligt att vi är på väg in i en period av mer tro?

- Många är upprörda över det, de som var helt beredda på att vidskepelsen skulle vara ett minne blott.

Erik Helmerson menar att det blir farligt om religionen får spela allt för stor roll. Precis som politiken eller marknaden, det kan urarta. 

- Men det reflexmässiga avfärdandet av människor som har en tro ser man sällan. Tidigare har man haft en tendens att stämpla ut troende människor som "de andra"

Kan religion och vetenskap samexistera?

- Ja. Många vetenskapsmän är troende för det första. Om religionen ska överleva måste man hitta balansen mellan tradition och det moderna. Och dit hör att inte avfärda vetenskapen för få blir det farligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".