Läxhjälp.
1 av 2
Läxhjälp. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Herman Norberg, rektor på Brännaskolan.
2 av 2
Herman Norberg, rektor på Brännaskolan. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Skolor i Västernorrland får dela på sex miljoner till läxhjälp

Herman Norberg: Möjlighet att erbjuda ett ytterligare träningstillfälle
1:10 min

Skolverket satsar extra mycket pengar på läxhjälp i skolorna i år. Eleverna i Västernorrland får dela på sex miljoner kronor som ska gå till läxhjälp.

Enligt Skolverket är målet med bidragen att öka möjligheterna för alla elever att utvecklas så långt som möjligt och att bidra till en ökad likvärdighet.

Härnösands kommun är den kommun som sökt mest bidrag i Västernorrland. Brännaskolan i Härnösand är en av de skolor i länet som har fått mest bidrag, 324 000 kronor.

Läsningen är en av de viktigaste sakerna.

– Vi ser det som en möjlighet att erbjuda ett ytterligare träningstillfälle för barnen, där är läsningen en av de viktigaste sakerna, säger Herman Norberg, rektor på Brännaskolan.

Nytt för i år är att det också går att få bidrag för läxhjälp för yngre elever, de som går i årskurs 1-5. Brännaskolan har fått bidrag för att kunna erbjuda läxhjälp till över 300 elever, men det är långt ifrån alla elever som använder sig av detta.

– Det är mycket annat som lockar när skolan är slut, som kompisar och fritiden. De har gått långa dagar på skolan och är kanske trötta. Vi får fundera över hur vi ska kunna utveckla läxhjälpen när vi har denna möjlighet, säger Herman Norberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".