Fred Nilsson
Fred Nilsson, (S), kommunalråd i Härnösand. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio

Kommunalrådet Fred Nilsson: Skönt att hon seglar

Fred Nilsson, kommunalråd: En bild av något märkligt som hände
1:16 min

Idag kom beskedet att Ocean Gala lämnar Utansjö hamn och Härnösands kommun. Fartyget tål inte is, så det var inte otippat, säger Fred Nilsson.

Det var i juni i år som fartyget Ocean Gala lade till vid Utansjö hamn, beredd att ta emot närmare 1800 asylsökanden. Några asylsökande kom aldrig ombord, och  istället slutade det med att rederiet stämde Migrationsverket på 250 miljoner kronor för avtalsbrott.

Idag kom så beskedet att rederiet fått klart med en lots för att segla i från hamnen i morgon eftermiddag. Ett besked Fred Nilsson, kommunalråd i Härnösand, välkomnar:

– Det är väl skönt att den förändringen sker, att hon inte ligger kvar här som en märklig bild av något konstigt som hände en sommar.

Hur tycker du det har varit att ha fartyget i hamn?

– Härnösands kommun har berörts mindre av det här än man kan tro. De drog tillbaka sin begäran om tillfälligt bygglov, sedan har det inte varit ett ärende hos oss - egentligen. Utöver att de ställda massa obehagliga situationer på sin spets.

Rederiet har hotat stämma Härnösands kommun, har du sett till någon stämning?

– Nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".