Harald Nordqvist i Tynderö
Harald Nordqvist vid färjaområdet i Tynderö. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio

Färjaområdet i Tynderö rustas upp

Harald Nordqvist: Hoppas det gynnar hela området
3:03 min

Tynderö Fiskareförening och Timrå kommun har fått ett leaderbidrag prioriterat av den ideella föreningen för landsbygdsutveckling Leader Mittland Plus och nu ska färjeområdet restaureras.

Man vill restaurera den gamla fiskekajen som är 155 meter lång. Dessutom planeras ett gammalt kylrum bli café och även ett reningsverk ska byggas. 

– Bryggan är ju byggd utifrån fiskerinäringens behov och det är ju inte de behoven vi ser idag utan det är besöksnäringen och turismen som skulle kunna nyttja den här bryggan, säger Harald Nordqvist som är ordförande i Tynderö fiskareförening. 

Det är Timrå kommun och fiskareföreningen som har ansökt om leaderbidrag till projektet av Leader Mittland Plus. Ett leaderbidrag kan man ansöka om vid landsbygdsutveckling. 

Harald Nordqvist vill också förbättra infrastrukturen för båtar som vill lägga till i området. 

– Det finns inte så bra ställen att lägga till för båtlivet efter medelpadskusten. Det slutar nere i Hälsingland och börja uppe i Ångermanland så avsikten är att vi med kommunens hjälp ska täppa till det hålet, säger Harald Nordqvist

Det finns också planer på att bygga ett café. 

– Vi tror att det kan bli väldigt attraktivt för läget är ju oerhört fint. 

Finns det kundunderlag för att driva ett café här ute? 

– Det tror vi, säger Harald Nordqvist. 

Nästa steg är ett godkännande från jordbruksverket och sen planeras byggnationerna att dra igång till sommaren 2017. Harald hoppas att invigningen ska genomföras sommaren 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".