Flygbild över Utansjö Bruk.
1 av 2
Utansjö Bruk 2008. Foto: Per Ågren
Advokat Alf Bolin var konkursförvaltare för Utansjöverken AB.
2 av 2
Advokat Alf Bolin var konkursförvaltare för Utansjöverken AB. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Utansjöverken plundrades av känd ekobrottsling

Konkursförvaltare: Det får inte gå till så
4:39 min

Bolaget Utansjöverken AB plundrades av en känd ekobrottsling. Det visar P4 Västernorrland i en pågående granskning av Utansjö hamn.

Vet du mer? Tipsa gärna våra reportrar! viktor.asberg@sverigesradio.se och ingrid.engstedt-edfast@sverigesradio.se.

– Det ska inte gå till på det här viset, säger konkursförvaltaren Alf Bolin.

Utansjö Bruk, som under 70-talet hade gett jobb till 250 personer, stängde 2008 och samhället riskerade att tömmas på människor. 

Men det gamla bruket ombildades till Utansjöverken AB med nya verksamheter. Lagerlokaler i hamnen skulle hyras ut, några nya jobb skapades och hoppet tändes igen, berättar en före detta anställd.

– Vi kämpade och försökte verkligen bygga upp företaget, tog aldrig ut någon övertid och var solidariska.

Tidigare dömd för ekobrott

Det skulle istället gå utför med planerna. Nya personer tog kontroll över verksamheten i Utansjö, varav en var tidigare dömd för ekonomisk brottslighet. Enligt konkursförvaltaren Alf Bolin plundrades bolaget på de värden som fanns kvar.

– Jag har förvaltat mellan 600 och 700 konkurser och visst har det förekommit oegentligheter, men inte i den här storleken, säger Bolin.

Tidigare anställda som vi pratat med i Utansjö bekräftar bilden.

–  Bolaget plundrades på allt som var värdefullt. Servrar och datorer försvann och ingen bokföring fanns kvar, säger en före detta anställd.

Just bristen på bokföring var enligt konkursförvaltaren ett stort problem. 

– Det får inte gå till på det viset och jag har gjort en anmälan till Ekobrottsmyndigheten om misstänkt bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenärer, säger Alf Bolin.

Myndigheten fattade misstankar, men avskrev förundersökningen. Det eftersom den misstänkte mannen nyligen hade dömts till två års fängelse för 34 fall av grova bedrägerier. Straffet bedömdes som tillräckligt för att omfatta också den nya brottsligheten, skriver Ekobrottsmyndigheten i ett beslut.

Sparkades med omedelbar verkan

Innan bolaget tömdes fick de sista anställda sparken med omedelbar verkan, utan hänsyn till att de hade tolv månaders uppsägningstid.

Fortfarande känns minnena tunga.

– Det var en tisdag, den 29 april 2014. Jag kommer aldrig att glömma den dagen. Det var en tidig morgon. En arbetskompis som brukade hämta mej stod ute på gårdsplanen och såg alldeles förstörd ut. Han berättade att vi hade blivit uppsagda, via mejl och med omedelbar verkan. Två dagar att städa, ledig första maj och sedan lämna in nycklar och telefon på fredag, säger en tidigare anställd.

Två av de tidigare anställda som vi pratar med hade rätt till närmare en miljon kronor tillsammans, men fick ut en bråkdel efter att bolaget Utansjöverken gått i konkurs.

– Ja, vi fick ut en statlig lönegaranti, men det var ju inte mycket jämfört med vad vi hade rätt till, säger en av dem.

Tillgångar på 12 miljoner försvann

P4 Västernorrland har läst Utansjöverkens årsredovisningar. Vid deras sista redovisning år 2012 fanns tillgångar på drygt 12 miljoner kronor i bolaget. Men vid konkursen fanns endast några få tusenlappar kvar, enligt konkursförvaltaren Alf Bohlin.

 – Allt var ju borta. Både lös egendom av ändå betydande värde. Det var maskiner, en barkanläggning som hade plockats ner och sålts och en del lastmaskiner som inte fanns kvar, säger han.

Bolaget hade misskötts. Ett nedblåst tak ersattes av försäkringsbolaget men pengarna användes inte till att reparera taket utan försvann någon annanstans.

Vi har tagit del av en lista på värden som försvunnit. Lastbilar, motorer, virke och verktyg bland mycket annat till ett uppskattat värde av 2,5-3,5 miljoner kronor.

Fastigheten med hamnen i Utansjö togs över av ägarnas dotterbolag Unwaste AB. Ett bolag som senare hamnar i affärsmannen Borislav Pavlic ägo år 2014.

Det här är början på en historia som fortfarande pågår i det dolda, vid sidan om det tilltänka asylfartyget Ocean Gala som aldrig fick några flyktingar ombord.

De tidigare anställda vid Utansjöverken vill vara anonyma. Vi har därför låtit andra personer läsa in deras röster.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".