Flygfoto över Utansjö Bruk.
1 av 2
Foto: Per Ågren
Advokat Alf Bolin
2 av 2
Advokat Alf Bolin, konkursförvaltare av Utansjöverken. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Ägaren kan förlora hamnen i Utansjö

Advokat Alf Bolin: Fastigheten kan gå tillbaka till konkursboet
0:45 min

Hamnen i Utansjö kan återgå till konkursboet om Utansjöverkens konkurs öppnas igen. Det framgår i vår granskning av underleverantörerna till asylfartyget Ocean Gala.

P4 Västernorrlands granskning visar att efter att Utansjöverken plundrats på sina tillgångar, så finns det oklarheter i hur hamnen kom till sin nuvarande ägare Unwaste AB.

Den 23 november avgörs frågan i Ångermanlands tingsrätt efter att en person med kopplingar till tidigare ägare lämnat in en stämningsansökan.
Advokat Alf Bolin, som förvaltade konkursen, ser gärna att konkursen öppnas på nytt i en så kallad återvinning.

– Jag gör gällande att den bör vara återvinningsbar, den rättshandlingen då man överlåter fastigheten till Unwaste AB, därför att då hade bolaget skulder och sedan säljer man bort sin enda tillgång.

Om tingsrätten kommer fram till att konkursen ska öppnas igen, så riskerar hamnägaren Unwaste AB att förlora hamnen, eftersom den då återgår eller återvinns till konkursboet.

Dessutom kan de intäkter som hamnen har haft sedan konkursen också inkluderas.

– Får man bifall till återvinningstalan då går fastigheten tillbaka till konkursboet, säger Alf Bolin.

Om tingsrätten beslutar att öppna konkursen igen är det flera företagare som får en ny möjlighet att få igen sina fodringar.

Följ vår tidslinje över bolagsplundringen i Utansjö hamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".