Flygfoto över fabriksområdet vid Utansjöverken. Det ryker ur fabrikens skorstenar. Foto: Privat
Utansjö Bruk. Foto: Per Ågren

Nuvarande hamnägare har kopplingar till ekobrottsling

Konkursförvaltaren: Man får känslan att de varit med från början
2:42 min

Nya hamnägaren i Utansjö har en koppling till den ekobrottsling som anklagats för att ha plundrat Utansjöverken. Konkursförvaltaren misstänker att Pavlic och hans bror var medvetna om plundringen när de köpte hamnområdet.

Följ vår granskning av bolagen kring asylfartyget Ocean Gala. Tipsa våra reportrar! Viktor Åsberg och Ingrid Engstedt Edfast.

Konkursförvaltaren Alf Bolin, misstänker att Borislav Pavlic och hans bror inte handlat i god tro när de köpte upp hamnområdet där Ocean Gala legat förtöjd sedan i somras. 

– Man får en känsla av att de kanske har varit med från början, men inte frontat, och sen kommer in i efterhand, konstaterar advokat Alf Bolin. 

P4 Västernorrland berättade i morse om hur Utansjöverken plundrades på tillgångar i samband med bolagets konkurs i början av förra året.

Innan konkursen skapar Utansjöverkens ägare ett nytt bolag, Unwaste AB, som tog över industriområdet.

Får en känsla av att de kanske varit med från början.

Efter det kommer den nuvarande ägaren, Borislav Pavlic, in i bilden. Han köper aktierna i Unwaste AB för sju miljoner kronor tillsammans med sin bror och blir ny vd.

Konkursförvaltaren Alf Bolin har bett om underlag för hur betalningen gått till.

– Det var lite konstiga underlag. Det stod inga mottagare på de där banktransaktionerna. 

Bolin har även ställt frågor om hur Pavlic fick veta att Unwaste var till salu, utan att få något svar.

Varför är det viktigt för dig att veta?

– Jo, det är alltid intressant hur man får nys om en sådan här affär. Det är ju uteslutet att man satte in en annons, så det här handlar om affärsrelationer, säger Bohlin.

När vi granskar de inblandade personerna hittar vi en personlig koppling mellan Pavlic och den förre ägaren som idag sitter i fängelse för att ha begått 34 fall av grova bedrägerier. I en brottsutredning beskrivs de som bekanta och Pavlic lånar ut en halv miljon kronor till mannen i samband med ett misstänkt fall av bedrägeri.

Bolin har underättat Ekobrottsmyndigheten om omständigheterna.

P4 Västernorrland har sökt den nuvarande hamnägaren, Borislav Pavlic, för en kommentarer. Vi vill bland annat ställa frågor om hur han fick vetskap om att fastigheten var till salu, hur hans affärsrelation sett ut med den ekobrottsling som idag sitter i fängelse, om han kände till omständigheterna kring Utansjöverken innan han köpte området och hur han ställt sig till konkursförvaltaren Alf Bolins förfrågan om betalningsunderlag.

Vi har mejlat honom frågor och sökt honom via telefon, men har ännu inte fått något svar.

Vi har även sökt hans juridiska ombud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".