Bildkollage: Hockeyspelaren Andreas Holmqvist och fartyget Ocean Gala med Skatteverkets logotyp i mitten. Foto: Jens L Éstrade/TT och Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Foto: Jens L Éstrade/TT och Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Hockeyproffs skrev miljonavtal med Ocean Gala - jagas av Skatteverket

Migrationsverket: Det låter inte bra om de inte betalat skatt
2:38 min

Bolaget Let Us Care som upplåtit kajplats till Ocean Gala i Utansjö betalade inte moms till Skatteverket i början av året. Företaget, vars vd är fd hockeyproffset Andreas Holmqvist, jagas nu med miljonkrav. Fartygets underleverantörer får inte ha skatteskulder hos Kronofogden, enligt deras villkorade avtal.

Följ vår granskning av bolagen kring asylfartyget Ocean Gala. Tipsa våra reportrar! Viktor Åsberg och Ingrid Engstedt Edfast.

– Det låter inte bra om en underleverantör inte betalat skatt, säger Björn Jacobsson på Migrationsverket.

– Vi har inte kapacitet att titta på underleverantörerna i en djupare omfattning, säger han.

P4 Västernorrland avslöjade i september att ett tidigare okänt bolag, Let Us Care, gett sig in i Migrationsverkets affär med det så kallade asylfartyget Ocean Gala i Utansjö hamn. Istället för att hamnägaren hyr ut kajplatsen, är det Let Us Care som upplåter den mot betalning.

Hockeyproffs skrev avtalet

Det före detta hockeyproffset, Tre Kronor-backen och Djurgårdsspelaren Andreas Holmqvist som är bolagets vd och skrivit under arrendeavtalet med rederiet Floating Accommodations. Avtalet är värt 750 000 kronor i månaden.

Skatteverket upptäckte i slutet av juni att Let Us Care inte redovisat bolagets omsättning eller moms för årets första kvartal.

Let Us Care ska ha hyrt ut fordon och telefoner till bolag i samma koncern. Samtidigt har de tagit emot pengar från samma bolag - pengar som Let Us Care betraktat som lån.

Skatteverket godtog inte förklaringen och har beslutat att inkomsterna på nästan 7,5 miljoner kronor ska vara momspliktiga.

Krävs på miljonbelopp

Företaget krävs på drygt en miljon kronor som fortfarande inte betalats in. Enligt uppgift från Skatteverket riskerar skulden hamna hos Kronofogden innan veckan är slut.

Vi har under flera veckors tid försökt nå Andreas Holmqvist via telefon men fick först igår eftermiddag kontakt. När vi frågar honom om hans bolag tänker betala skatteskulden svarar han:

– Vad har du med det att göra?

Migrationsverkets avtal med rederiet Floating Accommodations ställer också krav på fartygets underleverantörer.

För att de ska godkännas får de till exempel inte ha obetalda skatteskulder hos Kronofogden.

– Vi ska betala skatt som alla andra, säger Holmqvist.

Naturligtvis ska vi betala skatt, säger Holmqvist som blev vd i bolaget i mitten av april i år.

Björn Jacobsson, chef för upphandlingsenheten vid Migrationsverket, vill inte kommentera avtalet med rederiet Floating Accommodations med anledning av den stämningsansökan på 250 miljoner kronor som rederiet lämnat in.

– Jag tycker inte att någon part ska kommentera officiellt i detta läge, säger han.

Migrationsverket har efter vår publicering bett om ett förtydligande. De kontrollerar alltid att underleverantörer inte har skatteskulder som ligger hos Kronofogden, uppger myndigheten. Det har även gjorts i Let Us Cares fall.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".