En inbrottstjuv stjäl smycken under ett inbrott i en bostad Foto: Anders Wiklund/TT
1 av 2
Foto: Anders Wiklund/TT

Så håller du tjuven borta under vintern

Eva Olsson: Grannsamverkan är det bästa
0:35 min

När höstmörkret kryper på ökar mängden villainbrott. Eva Olsson på Villaägarnas Riksförbund tipsar om några knep för att hålla tjuven borta.

Om du letar efter tips för att förebygga villainbrott så är Eva Olsson på Villaägarnas Riksförbund rätt person att prata med. Här är hennes bästa tips.

Ha inte stegen framme

– Det kan låta flummigt men om man har stegen framme så är det väldigt enkelt för tjuvarna att klättra upp och ta sig in via exempelvis balkongen. Vi har den alltid inlåst hemma.

• Be en granne skotta infarten

– Om en person har en oskottad infart och det är lite mörkt ute. Då är det den personen som får påhälsning och inte grannen 200 meter bort som har skottat sin.

• Skaffa rörelsedetektorer

– En lampa som tänds när någon rör sig i trädgården, det är ett bra skydd. Tjuvarna vill gärna arbeta i mörker.

• Undvik trädgårdshäckar

– Många villaägare gillar att ha höga och snygga häckar och det är det sämsta man kan ha om man vill skydda sig mot inbrott. Tjuvarna kan gömma sig bakom och komma in osedda. Ha gärna en öppen och luftig trädgård.

• Grannsamverkan

– Det här är det absolut bästa skyddet. Har man den skylten i ett område så avskräcker det även tjuvar som inte kan svenska, säger Eva Olsson.

Sker tillsammans med polisen

Grannsamverkan initieras och genomförs tillsammans med polisen. De tillhandahåller utbildning, material och lokal information om brottsutvecklingen eller påverkande händelser i området och deltar i informationsträffar löpande. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".