Stefan Nyberg
Stefan Nyberg, lärare Brännaskolan. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Kritik mot lönelyft som ger stora löneökningar till vissa lärare

Stefan Nyberg: Tappar sugen att lägga ner extra energi
1:12 min

Staten satsar 65 miljoner för att höja lönerna för lärare i Västernorrland under hösten, men det är bara vissa lärare som får ta del av detta. Satsningen kritiseras för att skapa ett a- och b-lag bland lärare och splittra lärarkåren.

Är det rätt att bara ge stora lönelyft till vissa lärare? Tyck till i kommenteringen.

Nu börjar lärare i Västernorrland få besked om vilka som får ta del av lärarlönlyftet, ett statliga bidrag som kan ge en höjd lön på mellan 2 500 och 3 500 kronor.

På Brännaskolan i Härnösand får ungefär 40 procent av lärarna ta del av rejäla löneökningar, medan övriga inte får någon som helst löneökning. Stefan Nyberg, idrotts- musik- och hemkunskapsläraren, är en av de som inte får ta del av lönelyftet.

– Jag blev besviken och arg när jag fick mejlet. Det kändes orättvist, säger han.

Trots att Stefan Nyberg uppfyller flera av de kriterier som satts för att lärarna ska få ta del av lönelyftet så fick han beskedet att han inte kommer att få någon högre lön.

Tappar sugen att lägga ner extra energi och kraft på sådant som jag inte måste göra.

– På kort sikt leder det till att jag tappar sugen att lägga ner extra energi och kraft på sådant som jag inte måste göra. Man tar ofta tag i saker för att det ska bli bra för skolans utveckling och eleverna, säger han.

Skapar en splittring

Herman Norberg, rektor på skolan, är också orolig över vad satsningen som innebär större löneklyftor kommer att leda till.

Risken finns att det kommer att skapa en dålig arbetsmiljö.

– Det skapar en splittring i arbetslaget. Risken finns att det kommer att skapa en dålig arbetsmiljö. Staten tänkte att det skulle gynna eleverna på långsikt. Risken är att det kommer att gå helt tvärtemot den tanken, säger han.

Tanken med satsningen är att höja statusen och locka fler lärare till yrket. Totalt satsas tre miljarder kronor per år till högre löner i hela landet och det är runt 60 000 lärare som kommer att få dela på pengarna.

De lärare som får del av pengarna ska i snitt få minst 2500 kronor i höjd månadslön. Det gör att rektorer, som Herman Norberg, kan ha lärare som de vill dela ut pengar till men pengarna räcker inte till alla.

– Jag har fler lärare som uppfyller kriterierna och som jag gärna hade velat ge en högre lön, men pengarna räckte inte till, säger han.

Hoppas på kommunerna

Herman Norberg hoppas att kommunen nu väljer att gå in med pengar för att täcka upp för de lärare som inte fått ta del av det statliga lönelyftet.

– Man skulle behöva lyfta hela lärarkåren. Jag hoppas att huvudmännen är kloka och satsar på den resterande gruppen som inte fick ta del av lönelyftet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".