Bil fastnat i snödriva i Sundsvall efter att ha kört av vägen. Polis på plats. Foto: Christer Jonasson/Sveriges Radio
1 av 3
Bil fastnat i snödriva i Sundsvall efter att ha kört av vägen. Foto: Christer Jonasson/Sveriges Radio
Kraftiga snöbyar över centrala Sundsvall. Svårt att urskilja staden från Södra berget. Foto: Christer Jonasson/Sveriges Radio
2 av 3
Kraftiga snöbyar över centrala Sundsvall, sett från Södra berget. Foto: Christer Jonasson/Sveriges Radio
Ymnigt snöfall i Härnösand. En snöskyffel nedstucken i flera decimeter snö. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
3 av 3
En hel del att skotta för härnösandsborna efter snöfallet. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio

Kraftiga snöfallet längs kusten fortsätter

SMHI: Kommer klinga av under natten
2:42 min

Det ymniga snöfallet längs kusten i Västernorrland beror på att havsvattnet fortfarande är relativt varmt. Det kraftiga snöfallet kommer fortsätta flera timmar till, enligt SMHI.

Den här typen av kraftigt snöfall längs kusten uppstår när riktigt kall luft strömmar in över det relativt varma havsvattnet, enligt SMHI.

– Det är fortfarande öppet vatten som är flera plusgrader. När det då kommer riktigt kall luft som vi har nu, så är det väldigt mycket fukt som frigörs och det bildas snöbyar som driver in mot kusten, säger meteorolog Therese Fougman.

Den senaste mätningen från Härnösand visar på 36 centimeter och under gårdagsdygnet föll 22 centimeter i området, enligt SMHI.

Sådana här snökanoner är vanligast på senhösten och in i december.

Väderfenomenet med kraftiga snöbyar längs kusten, så kallade snökanoner, är vanligast på senhösten och början av vintern.

– Är förutsättningarna de rätta så får vi sådana här snökanoner. Det inträffar någon gång varje år. Det är vanligast nu så här på senhösten och in i december. Kommer man på andra sidan nyåret har vi fått en lägre temperatur i havet och isen börjar lägga sig. Då får man inte samma effekter, förklarar meteorolog Therese Fougman.

Snöfallet kommer fortsätta ett tag till. 

– Vinden kommer avta och ändra riktning till i morgon tisdag, vilket gör att snöfallet förmodligen kommer mattas av. Under morgondagen ser det ut att bli mindre av de här snöbyarna även om det kan hänga kvar lite framförallt över de sydligaste delarna av länet, spår meteorolog Therese Fougman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".