En patient ligger i en säng i en korridor. Foto:  Leif R Jansson/TT
Foto: Leif R Jansson/TT

Stort tryck på sjukvården – fler överbeläggningar än normalt

Nina Fållbäck Svensson: Jag är orolig
1:19 min

Det har varit ovanligt mycket överbeläggningar på Sundsvalls sjukhus under hösten. Och läget framåt ser fortsatt besvärligt ut.

I oktober blev det riktigt besvärligt framför allt på de medicinska specialiteterna och under en period i oktober låg man på över 40 överbeläggningar.

Det är svårt att förklara varför, säger sjukhusdirektör Nina Fållbäck Svensson som är sjukhusdirektör i Västernorrland. Det brukar inte vara så här mycket överbeläggningar så här pass tidigt på hösten.

Färdigbehandlade patienter blir kvar

En del i problemet är dock färdigbehandlade patienter som ligger kvar och häromdagen hade landstinget och Sundsvalls kommun möte för att diskutera hur man kan komma till rätta med det problemet.

Men resten av året ser fortsatt mörk ut. Snart stundar influensasäsong och det brukar innebära överbeläggningar. Jul och nyår brukar också vara tuff och Nina Fållbäck Svensson ser ingen lättnad i sikte inom den närmaste tiden.

– Det ser oroande ut. Det brukar kunna vara väldigt tufft in på senare tiden av hösten och början av vintern, januari och februari. Jul och nyår är också besvärlig. Och sommaren, säger Nina Fållbäck Svensson.

Brist på sjuksköterskor en orsak

Det har blivit snarare regel än undantag med stora överbeläggningar inom landstinget Västernorrland. När P4 Västernorrland granskar överbeläggningssiffrorna två år tillbaka i tiden så visar det sig att Västernorrland under samtliga 24 månader har haft större grad av överbeläggningar än riksgenomsnittet för sjukhus, och det är främst på Sundsvalls sjukhus.

Bristen på vårdplatser handlar inte om att det inte finns salar eller sängar med utrusning utan det är bristen på sjuksköterskor som gör att man inte kan hålla fler vårdplatser öppna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".