Anneli Solin från Sollefteå skidor står bredvid en snökanon som sprutar ut konstgjord snö. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio
1 av 2
Anneli Solin, vid en av snökanonerna. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio

Konstgjord snö ger rekordtidig skidpremiär i Sollefteå

Skidledare: Aldrig varit igång så tidigt
2:16 min

Ingen riktig snö är synlig i Sollefteå. Trots det är det rekordtidig skidpremiär i morgonkväll. Orsaken är kylan och att flera snökanoner varit i full gång under en veckas tid.

Ingen snö är synlig i Sollefteå innerstad med omnejd. Uppe på Hallstaberget runt hotellet saknas också den vita varan. Men upp på start och målområdet vid skidstadion finns det numer ett hyfsat tjockt snötäcke. Det är kylan (minus åtta idag måndag) och snökanonerna som varit igång i en veckas tid. Nu finns det ett 1,2 kilometer långt spår som kan utnyttjas från tisdag kväll och framåt.

– Jag tror aldrig vi varit igång så tidigt, säger Anneli Solin, från Sollefteå skidor. Fortsätter kylan kan vi tillverka ytterligare snö och förlänga spårlängden.

Många har längtat efter att sätta på sig ett par skidor.

Under tisdagskvällen är det tänkt att klubbens många ungdomar ska kunna prova på skidåkning för första gången den här säsongen.

– Det här borde innebära att vi får ännu fler som vill åka för oss i vinter, tror Anneli Solin. Många har ju gått och längtat efter att kunna sätta på sig ett par skidor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".