Hela klassen är laddad inför tv-kvalet i Vi i femman. Foto: Niklas Axelsson/SR
Engelska skolans 5c inför tv-kvalet i fjol. Foto: Niklas Axelsson/SR

Idag avgörs vilka som får tävla i Vi i femman

"Västernorrland har gjort bra ifrån sig"
0:55 min

Idag tävlar ungefär 70 000 femteklassare i Sverige om att komma med till Vi i femman.

Vi i femman är ett av Sveriges Radios allra äldsta program och nästa säsong är 54:e året som den populära frågetävlingen körs.

Klassens medelvärde avgör

Idag skriver deltar 70 000 elever, ungefär 75 procent av alla femteklassare, i uttagningsomgången. 
Idag tävlar man individuellt men sedan räknas klassens medelvärde ut och det är det som avgör om man kommer med till Vi i femman eller inte. Det är de åtta bästa klasserna i varje län som går vidare.

Fyra bästa går till tv-final

Kvartsfinalerna körs med start den 17:e januari i P4. De följs av semifinaler, en länsfinal och sedan en kvalomgång där de fyra bästa skolorna i Sverige går vidare till den tv-sända finalen.

Västernorrland har gjort bra ifrån sig under senare år. För två år sedan kom Mimerskolan från Sundsvall till tv-final och i fjol slutade Engelska skolan på femte plats i hela Sverige.

Idag under förmiddagen besöker vi några av klasserna som deltar i uttagningstävlingarna. 9.20 i P4 hör ni Älandsbro skolas femteklassare och 11.40 förra årets vinnare från Engelska skolan. Strax innan provet börjar i TV, 10.00, besöker vi en av femte klasserna i Domsjö.

www.viifemman.se kan du läsa allt om tävlingarna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".