Sven Teglund. Foto: Pär Olofsson
1 av 2
Sven Teglund. Foto: Pär Olofsson

Dagböcker om livet i Husum blev story till ny bok

Sonen: Hon ville fylla tomrummet efter pappa
3:30 min

När Siri Johansson i Husum dog 2010 lämnade hon bl.a. efter sig 6.000 dagbokssidor och mängder med virkade dukar. Lådorna med dukar och dagböckerna har nu blivit en bok!

 Sonen och konstnären Sven Teglund, har sammanställt dagböckerna och målat av mammans dukar i en bok som heter Ensamheten värst

Siri Johansson var hemmafru och gick bort 2010. En del av hennes tid gick åt till att skriva dagböcker. Det blev 6.000 sidor innan hon dog 90 år gammal. En annan sysselsättning var att virka dukar. När Siri dog blev det sonen Sven Teglund som ärvde dagböckerna och lådorna med virkade dukar.

Idag är Sven Teglund bosatt i Luleå där han jobbar för socialförvaltningen. På fritiden ägarna han sig åt konstnärsskap och just mammas dukar och dagböcker har blivit en bok. Sven har målat av dukarna och tillsammans med dagböckerna blev detta boken Ensamheten värst.

– Boken släpptes i oktober och har blivit i det närmaste slutsåld i en första upplaga, berättar Sven Teglund.

Siri Johansson levde som hemmafru i bruksorten Husum. Mamma till fyra barn.

– Dagböckerna berättar om vad som hände, dag för dag, säger Sven Teglund. Själv har jag upplevt det som en dialog som försvann när pappa dog, säger Sven Teglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".