Bildkollage med Lena Asplund (M), riksdagsledamot från Sollefteå och Donald Trump som idag segrade i presidentvalet i USA. Foto: Sveriges Radio och Chip Somodevilla/AFP/TT
Lena Asplund (M), riksdagsledamot från Sollefteå och Donald Trump som idag segrade i presidentvalet i USA. Foto: Sveriges Radio och Chip Somodevilla/AFP/TT

Lena Asplund (M) om Trump: Jag är inte förvånad

"Det blåser högerpopulistiska vindar"
0:44 min

Att Donald Trump blir USA:s nästa president, är ett valresultat som oroar. Det säger idag Lena Asplund, moderat riksdagsman från Sollefteå.

Vid 8.30-tiden på onsdagsmorgonen stod det klart att Donald Trump tar över som president efter Barack Obama. 

Det blåser högerpopulistiska vindar i västvärlden nu.

– Det är klart man blir besviken, eller orolig blir jag, ska jag säga. Men jag är inte förvånad. Det blåste ju högerpopulistiska vindar runt omkring i västvärlden nu, konstaterar Lena Asplund, moderat riksdagsman från Sollefteå.

Vad tror du konsekvenserna blir?

– Det vet vi ju egentligen inte. Vi vet ju inte vad han vill mer än "make America great", bygga en mur till Mexico och kasta ut muslimer. Det kommer vara lite skakigt.

Kommer det här påverka oss i Västernorrland? Ska vi bry oss?

– Det är klart vi ska göra. Det kan vara bra för virkesindustrin på kort sikt om kronan blir ännu svagare, men det är inte bra för svenska folket, säger riksdagsledamot Lena Asplund (M).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".