Sedlar.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inga planer på höjda löner till lärare i Härnösand som missade lönelyftet

Ann-Christine Myrgren: Vi diskuterar hur vi ska hantera frågorna
1:26 min

Lärare och rektorer i Härnösand vill se att kommunen skjuter till pengar till lärare som inte får ta de av lönelyftet, men det finns inga planer på det idag.

Ann-Christine Myrgren, ordförande för skolnämnden, säger att hon förstår de reaktioner som kommit från skolorna kring lärarlönelyftet.

– Det hade varit konstigt om det inte blivit reaktioner. Det är en stor reform som genomförs. Det har talats i många år om att läraryrket ska bli attraktivt. Det tycker jag att regeringen visar med dessa satsningar, säger hon.

Kommuner uppmanas utjämna orättvisor

Ansvarige ministern Helene Hellmark Knutsson (S) har i en intervju med Skolvärlden sagt att det ligger på kommunerna att jämna ut de orättvisor som kan uppstå när kvalificerade lärare hamnar utanför det statliga lönelyftet.

– Har man många lärare som uppfyller kriterierna för lärarlönelyftet så får man ju själv se till att skjuta till de resurser som behövs. Det finns en del dåliga exempel på hur huvudmän har valt att implementera det, sa hon.

Ann-Christine Myrgren säger att det här är frågor som man nu måste diskutera.

– Jag har lyft frågan i vissa diskussioner, om det är något som vi ska titta på inför 2018 och hur vi ska handskas med frågorna. Ingen i vår nämnd eller skolledningen vill ha ett a- eller b-lag. Vi måste hitta utrymme för att jämna ut det som är fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".