Lars Nord. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Lars Nord. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Medieprofessor efterlyser mer kritiska ögon på opinionsmätningar

Lars Nord: Som en väderleksprognos som slår fel - inte roligt
2:20 min

Det finns en stor anledning till självrannsakan både för de som genomför opinionsmätningarna och de medier som förmedlar resultaten. De säger idag Lars Nord, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet.

Opinionsmätningarna inför valet i USA visade att Hillary Clinton skulle ta hem segern. Liksom folkomröstningen i Storbritannien om urträdet ur EU så visade mätningarna fel i förhållande till resultatet. I båda fallen så är det stora problemet att det är rätt få som ställer upp och svarar, och de som svarar är icke-representativa. 

– Det finns en uppenbar risk att många frågar sig varför har vi fått den här bilden när verkligheten inte sett ut så, säger Lars Nord.

Enligt medieprofessorn måste vi fråga oss hur stort utrymme vi ska ge till opinionsmätningarna när de är så opålitliga. Risken är annars att de spär på misstron mot medierna.

Man måste känna en tillit till systemet.

För att få fler att svara och ökad representativitet behöver opinionsinstituten höja förtroendet hos allmänheten, menar Nord.

– Man måste känna en tillit till systemet. Känner man en misstänksamhet om att de åsikterna man själv har är fel eller inte politisk korrekta vill man inte vara med i undersökningen, säger Lars Nord. De som genomför mätningarna måste hitta tekniker för att få med alla väljare och undvika att vissa grupper hamnar utanför mätningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".