En patient ligger i en sjukhussäng. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Landstinget betalar viten med pengar som kunde ha använts till vård

"Ingen tycks ha koll på hur mycket böter man har betalat"
2:49 min

Landstinget Västernorrland har betalat minst två miljoner kronor i viten sedan 2010 för dåligt placerade patientsängar och hög arbetsbelastning.

Att landstinget betalar böter med pengar som kunde använts till vård kommenterar Ewa Back (S), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden så här:

Det är ju en form av bestraffning för att vi inte klarar att hålla så många platser öppna som vi behöver. Det är klart att det inte är kul men det är ett tydligt incitament för oss att jobba med de här frågorna.

Ewa Back (S), landstinsplit

Det är svårt att få fram exakta siffror på hur mycket Landstinget Västernorrland tvingats betala ut i viten. Efter flera kontakter med landstingets ekonomidirektör står det klart att det inte finns någon sammanräkning av summorna och att det tycks vara svårt att ta fram siffror.

Sängar i korridorer och tvättrum

När P4s reporter till exempel ifrågasätter ett vite på två miljoner 2012 som landstinget redovisar att man betalat men som inte stämmer med verkligheten, så tas summan bort från sammanräkningen. 

Andra verkställda domar om viten finns inte alls med i de siffror som landstinget lämnar ut till P4. Men genom att jämföra de siffror som landstinget lämnar ut med ett antal domar från ett par förvaltningsrätter så går det att se att det handlar om mer än två miljoner sedan 2010.

De flesta vitena har att göra med överbeläggningar; patientsängar som placeras för nära väggar eller i korridorer och tvättrum eller för hög arbetsbelastning på en avdelning. 

15.40 i P4 hör du mer om vitena och kommentarer från landstingsledningen.


FAKTA:

Det är Arbetsmljöverket som inspekterar och begär viten och sedan fattar Förvaltningsrätten beslut. Ibland slipper landstinget betala om de kan visa att de har gjort sitt bästa för att det inte ska leda till arbetsskador och hög arbertsbelastning.

Här är några exempel på domar där landstinget tvingats betala viten:

  • Placerat tre patientsängar på Sundsvalls sjukhus så, att det inte fanns 80 centimeters fritt utrymme utmed båda långsidorna. Yrkat vite 100 000 kr. Utdömt vite 100 000 kr (Förvaltningsrätten i Stockholm, 2012-04-04)
  • Inte inom utsatt tid sett till att personalen vid en avdelning för akutgeriatrik på Sundsvallssjukhus kan kalla på snabb hjälp vid en våld och hot. Inte skaffat tillräckliga brandlarm. Yrkat vite 35 000 kr. Utdömt jämkat vite 25 000 kr. (Förvaltningsrätten i Stockholm, 2012-04-11)
  • Inte inom utsatt tid anpassat arbetsmängden för de enskilda arbetstagarna vid Medicincentrum och Akutcentrum vid Sundsvalls sjukhus så att arbetsbelastningen inte medför risk för ohälsa. Inte anpassat antalet vårdplatser så att överbeläggning och utlokalisering bara förekommer vid exempelvis stora olyckor och katastrofer. Yrkat vite: 1 miljon kr x 2, summa 2 miljoner kr. Utdömt jämkat vite: 1 miljon kr. (Förvaltningsrätten i Stockholm, 2013-10-31)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".