Barn Vibackeskolan
1 av 2
Barn Vid Vibackeskolan som ska ta det första spadtaget. Foto: Anton Kårén/Sveriges radio
Spadtag vid Vidbackeskolan
2 av 2
Här tas de första spadtagen vid Vidbackeskolans renovering. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio

Första spadtaget på nya Vibackeskolan

João Pinheiro: Ser att antalet barn på Alnön växer
3:04 min

Idag tas det första spadtaget på nya Vibackeskolan på Alnön i Sundsvall. Det är en stor renovering. 176 miljoner kronor går bygget lös på.

Det var ett symboliskt första spadtag som togs i en sandhög som körts dit för dagens evenemang. Ett åttiotal barn från Vibackeskolan var där tillsammans med representanter från bostadbolag, byggföretag politiker och lärare på skolan. 

– Vi har hållit på i två år med projektering och planering för olika saker så det känns väldigt skönt att det äntligen är igång, säger Ingrid Wallin som är rektor för högstadiet på skolan. 

Skolfrågan på Alnön är någonting som debbatterats friskt inom barn och utbildningsnämnden i Sundsvalls kommun. Delar av oppositionen har ansett att det görs för stora satsningar på Vibackeskolan gör att det inte satsas så mycket på mindre skolor vilket enligt dem leder till nedläggning. Men det är något som ordföranden i barn -och utbildningsnämnden João Pinheiro tillbakavisar. 

– De mindre skolornan var också med i beslutet vi tog att vi skulle utreda de mindre skolorna så målet är att vi ska istället ska satsa och ersätta de skolorna som är på landsbygden med nya moderna skolor. 

Bygget av nya Vibackeskolan ska dra igång efter jul. Det kommer ske i fyra etapper och beräknas stå klar år 2020.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".