Deckarförfattarna som mördar på hemmaplan

6:03 min

Vi har läst om litterära mord i stora städer. Men allt oftare sker brotten i författarens hemmiljö. Det var naturligt att skriva om Dalarna, säger Gunilla Bergstrand.

Svenska deckarfestivalen i Sundsvall startade på onsdagen. Stora delar av den svenska författareliten är samlad, för seminarier, föreläsningar och uppläsningar.

Ett av seminarierna handlade om brott i norr, om att ha Norrland som brottsplats och fond.

Två av författarna som deltog är Björn Persson från Sundsvall och Gunilla Bergstrand från Dalarna, Falun/Borlänge, och de har valt att lägga handlingen i sina böcker i hemtrakterna.

– Det är enklast så, säger Björn Persson. men det är inte uttalat att det är Sundsvall men många förstår nog att staden mellan de två bergen är Sundsvall.

– Det är naturligt. Eftersom jag själv är från Dalarna så ville jag skriva om Falun och Borlänge. Min handling rör sig i byarna runtom, så det är inte bara i Falun. Jag brukar säga att det är en serie om morden i Dalarna, menar Gunilla Bergstrand.

Påverkar det era karaktärer?

– Min huvudperson är homosexuell, och att leva på landet och vara gay, då får man ett visst mottagande både på jobbet och privat, och då måste man in i småstäderna för att riktigt känna på hur det är, säger Gunilla.

– Jag har ju mer vanliga människor i mina böcker, säger Björn. Men mina böcker funkar bättre i en liten stad, man märker av det för att det är en mindre polisavdelning. Sedan är det kopplat till travet också, det kanske inte är så vanligt.