Den svenska grisproduktionen ökar.
1 av 3
Den svenska grisproduktionen ökar. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Svenskt griskött allt populärare säger Nils Andersson, grisuppfödare.
2 av 3
Svenskt griskött allt populärare säger Nils Andersson, grisuppfödare. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
En nyfödd griskulting hos grisuppfödare Nils Andersson utanför Sundsvall.
3 av 3
En nyfödd griskulting hos grisuppfödare Nils Andersson utanför Sundsvall. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Vi äter mer svenskt griskött

Grisuppfödaren: För första gången på 20 år får vi betalt
4:36 min

Svenska grisproducenter har tagit en allt större del av den totala försäljningen av griskött.

Vi väljer att äta alltmer svenskproducerat griskött. Efter debatten om antibiotikabehandlade grisar, som kulminerade för för ett och ett halvt år sedan, så väljer allt fler svenskt fläsk, åtminstone i charkdisken. När vi äter ute på restaurang är det färre som frågar efter ursprungslandet, uppger Stefan Nypelius på LRF konsult

Vi föder upp grisarna på ett helt annat sätt.

Det är på tiden att svenska uppfödare får betalt för sin djurhållning, menar Nils Andersson grisuppfödare utanför Sundsvall.

– Jag tror att konsumenterna har fått upp ögonen för att produktionen ser olika ut i olika länder och i Sverige har vi en av världens strängaste djurskyddslagar. Vi föder upp grisarna på ett helt annat sätt än och det kostar mer pengar. I Danmark och Tyskland är suggorna fixerade större delen av sina liv men här kan de gå omkring.

Att allt fler väljer att äta mindre kött både med tanke på klimateffekterna tror Nils Andersson i längden kan vara en bra utveckling.

– När konsumenter väljer att äta mindre kött så kommer de att välja allt mer omsorgsfullt när de äter kött så på sikt kan det faktisk vara en fördel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".