Politiker anklagad för jäv i Timrå

"Det är nonsens"
0:48 min

En politiker som sitter som ersättare för socialdemokraterna i miljö och byggnadsnämnden är samtidigt VD för vindkraftsbolaget. Något som andra i nämnden anser är jäv.

Timrå vind är ett bolag som driver vindkraftsprojekt i Ljustorpsområdet i Timrå kommun. VD är Robert Kalcik (S). Han sitter också som ersättare i miljö och byggnadsnämnden i Timrå kommun. Men det är någonting som inte påverkar hans politiska beslut enligt honom själv. 

– Är det någonting som handlar om vindkraft är jag inte med, säger Robert Kalcik. 

De som menar att det ändå kan röra sig om jäv menar att han kan yttra sig i andra frågor som på sikt kan påverka hans intresse i vindkraft. Det syftas specifikt på att han ska ha yttrat sig om åtgärder vid Rundbackens kraftverk. Något som Kalcik inte håller med om. 

– Om någon kommer på idén att det skulle vara till min fördel så måste jag strikt tillbakavisa det.

Den som anser att Kalcik är jävig tycker han har för mycket att säga om vattenkraftens dåliga verknigar och inget att säga om konsekvenserna kring vindkraft. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".