Mascha Pauelsen.
1 av 2
Mascha Pauelsen. Foto: Luleå tekniska univeristet.
Luleå hockeys Radik Phillip fick en hjärnskakning hösten 2008.
2 av 2
Luleå hockeys Radik Phillip fick en hjärnskakning hösten 2008. Foto: Leif R Jansson / TT

Dålig respekt bakom fördubbling av hjärnskakningar i hockeyn

Mascha Pauelsen: Likadana siffror i alla SHL-klubbar
3:31 min

Hjärnskakningar inom elithockeyn fördubblades säsongen 2010 jämfört med sent 90-tal. Det visar forskning från Luleå tekniska universitet.

Forskning från Luleå tekniska universitet visar att mer än en tredjedel av spelarna i ett av hockeyns lag i högsta ligan råkade ut för hjärnskakningar under en nästan 30-årig tidsperiod.

Många av spelarna fick upprepade hjärnskakningar under sin karriär och två fick avsluta sin karriär i förtid på grund av dem.

Forskarna vill inte säga vilket lag de baserar sina studier på, då det enligt de inte är väsentligt för forskningen och resultatet.

– När man ska se på hela SHL så ser det lika ut, så vilket lag det handlar om är inte intressant, säger forskaren Mascha Pauelsen.

Hon har också noterat att spelarna behöver mer och längre rehabilitering, vilket tyder på allvarligare skador.

Forskarna Mascha Pauelsen och Yelverton Tegner baserar forskningen på studier av herrlaget under 29 säsonger, mellan 1984/1985 - 2012/2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".