Karin Lidén kostchef på Miljöpartiets kommun- och landstingsdagar
Karin Lidén talade om att upphandla lokalt producerad mat till enskilda skolor eller äldreboenden. Foto: Peter Hansson/SR

Kramfors det goda exemplet på Miljöpartiets kommundagar

Kostchef Karin Liden talade om lokalt upphandlad mat
0:53 min

Hur ska en kommun lyckas köpa lokal mat trots att alla företag, oavsett geografi, ska ha samma chans i en upphandling? Kramfors kostchef gav svaret inför miljöpartister.

I helgen håller Miljöpartiet kommun- och landstingsdagar på Södra Berget i Sundsvall. Bland inbjudna föreläsare finns Kramfors kommuns kostchef Karin Lidén.

Lidén talade om hur man kan upphandla lokalt producerad mat, trots att alla EU-företag enligt lagen ska ha samma chans i en upphandling

– Vi diskriminerar ingen, utan vi gör en regelrätt förfrågan där man skriver in vissa möjligheter som det här att leverera till bara en skola eller ett äldreboende. Den lägger vi sedan ut för alla.

Jenny Lundström är medlem i (MP) partistyrelse. Hon gillade Karin Lidéns budskap.

– Jag tar med mig att de försöker underlätta för lokala producenter att kunna leverera och här handlar det mycket om informationsarbete och att underlätta för de lokala producenterna att kunna bli leverantörer. 

Men även hur Kramfors kommun jobbar med att följa upp föll Lundström i smaken.

– Det är där vi vet att det brister, att man som kommun ställer bra djurskyddskrav, men sedan får en produkt som inte lever upp till det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".