Johanna Thurdin, Miljöpartiet, på Södra berget i Sundsvall.
Det är svårt att sitta i regering, säger Johanna Thurdin apropå partiets tuffa år. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

Johanna Thurdin om Miljöpartiets turbulenta år

Johanna Thurdin (MP) om det svåra året
1:10 min

Idag avslutas Miljöpartiets kommundagar i Sundsvall. Ett parti som haft ett turbulent år med språkrörsrbyte och interna stridigheter. Det är svårt att sitta i regering, säger Johanna Thurdin.

Idag avslutas Miljöpartiets kommun- och landstingsdagar i Sundsvall. Det har varit ett turbulent år för partiet då Åsa Romson sparkades som språkrör och de interna stridigheterna varit stora kring att Miljöpartiet som regeringsparti beslutat om minskat flyktingmottagande och hårdare gränskontroller.

Johanna Thurdin sitter i ledningsgruppen för Miljöpartiet Västernorrland, är lite besviken men förstår varför partiet agerat som det gjort i vissa frågor.

– Det är svårt att sitta i regering, klart det varit tunga beslut ibland. Det är klart att det är tungt att vara lokal miljöpartist när man hade velat haft annan politik ibland.

Har det märkts att det vissa som är oense här på kommundagarna?

– Nä, det tycker inte jag, här är alla så fokuserade på att vilja hitta de som fungerar istället.

Miljöartiet ligger nära 4-procentsspärren, vad talar för partiet egentligen?

– Miljöfrågorna är minst lika viktiga idag som när miljöpartiet bildades, men skulle det dyka upp partier som genomför vår politik så vore det väl skönt att vi inte behövs, höll jag på att säga, då har vi redan löst miljöproblemen. Men det är trevligare när det går upp än ner, avsluta Johann Thurdin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".