Teater Såja
Några av nyckelpersonerna i pjäsen om Örnsköldsviks historia:Malin Berglund, Jan Boholm, Sofia Andersson, Jens Nilsson, Katarina Larsson, Diana Berndstdotter Vallgren och Ann-Catrin Brandtlin. Foto: Lennart Sundwall/Sverigesradio

Örnsköldsviks historia speglas i ny teaterpjäs

Spelet om Örnsköldsvik
4:41 min

180 års historia på knappt tre timmar. Det ska teater Soja klara av med ett 30-tal skådespelare nästa höst. Då är det premiär för teaterpjäsen Spelet om Örnsköldsvik.

2012 satte teater Soja upp Spelet om stenstan i Sundsvall. Satsningen blev en succé och pjäsen kördes i två år. Det är samma manusförfattare den här gången, Sofia Andersson och Jan Boholm.

– Vi håller med på researchen just nu, träffar många människor, tittar i gamla tidningsartiklar och får en bild på vad som är och har varit viktigt i Örnsköldsviks historia, säger Boholm och Andersson.

I april nästa år ska det finnas ett någorlunda färdigt manus. Vad som är klart på medverkandesidan är att Jens Nilsson får den bärande rollen på den manliga sidan. Just nu söks en kvinnlig huvudrollsinnehavare. Resten handlar om lokala amatörskådespelare.

Pjäsen tar sin början 1827 och sträcker sig fram till 2017.

– Det blev en jämn och bra siffra, säger Sofia Andersson. Just 1827 därför att vi ville ha med Sörkörarna och deras betydelse för Örnsköldsvik.

Startdatum för pjäsen är satt till den 9 september 2017. Fem föreställningar i veckan under en månads tid.

– Det är inte bara hockey i Örnsköldsvik. Det är ett oerhört rikt kulturliv i övrigt men det märks kanske inte utåt så mycket. Därför vill vi vara med på den här satsningen, säger Katarina Larsson, kulturchef.

– Ett syfte är att stärka våra lokala kulturutövare.

Budgeten är satt till 1,7 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".