Duschrum.
1 av 2
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
João Pinheiro (S) ordförande barn- och utbildningsnämnden Sundsvall. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
2 av 2
João Pinheiro (S) ordförande barn- och utbildningsnämnden Sundsvall. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

João Pinheiro (S) lovar att utreda skolduscharna i Sundsvall

João Pinheiro: Få en bild över vilka skolor som har största problemen
2:29 min

Efter Sveriges Radios granskning, som visar att 6 av 10 elever inte alltid duschar efter skolidrotten, lovar barn- och utbildningsnämndens ordförande i Sundsvall João Pinheiro (S) en utredning.

João Pinheiro lovar en utredning av vilka duschar i kommunen som måste prioriteras och byggas om.

– Då får vi en bild över vilka skolor där de största problemen finns. Vi måste bjuda in gymnastisklärare som är närmast eleverna och kan beskriva var det är bra och var det är mindre bra. Då får vi ett underlag som visar vad vi ska prioritera, för det är ofta dyra förändringar som krävs. Men till exempel ett duschdraperi behöver inte vara så dyrt, säger han.

Liberalerna har redan ställt krav

Liberalerna i Sundsvall har i sin senaste budget föreslagit att kommunen ska satsa 30 miljoner på att bygga om  duscharna i kommunen så att eleverna får enskilda duschutrymmen. Nu kommer man driva frågan vidare genom att skriva en motion, säger Ina Lindström (L), ersättare i kommunstyrelsen. 

– Det handlar om barnens trygghet. Ingen ska behöva stå naken inför andra elever i duschen. Enskilds duschar skulle kunna få fler elever att vara med på idrotten, säger hon till P4 Västernorrland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".