Familjen Persson Styf, barnen Emil, Olivia och Filip.
1 av 2
Familjen Persson Styf, barnen Emil, Olivia och Filip. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio
Sara Persson Mona Tjernström
2 av 2
Sara Persson och Mona Tjernström räknar lampor. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio

Familjen Styf efterlyser fler ljushuvuden

Antalet lampor hemma fördubblade på några år bara
4:07 min

Hur många ljuskällor har du egentligen hemma? Börjar man räkna kan det lätt bli 100 ljuspunkter som egentligen är rena mörkret för miljön och plånboken.

Vi är hemma hos Sara Persson och Johan Styf och deras tre barn Filip, Emil och Olivia i ett vanligt hus på landet några kilometer söder om Sundsvall.

Ute på landsbygden får man endera lära sig att omfamna mörkret eller så får man köra många kilowatt på belysning för att få en ljusare tillvaro.

– Vi har räknat alla ljuskällor och det finns här inne och ute 84 lampor, säger Sara Persson som är lite chockad av mängden.

Mona Tjernström är energi- och klimatrådgivare i Sundsvall och hon är inte så förvånad.

– Det handlar mer sällan om belysning så man kan läsa eller arbeta med något, det är myset man vill åt.

Men myset kostar en vacker slant även om varje lampa inte drar mycket så blir det hundralappar när man börjar lägga ihop. En glömd energibov är dessutom armaturer som har en transformator mellan på- och avknappen och väggkontakten.

– För att helt slippa elförbrukning från en sådan lampa får man faktiskt dra ur sladden, säger Mona Tjernström.

Att vi vill ha många ljuspunkter numera har förändrats på bara några år. Snittet i ett hem för fem år sedan låg på 36 – 42 lampor numera kan det till och med vara en tredubbling.

– Vi har i och med projektet Hållbara Familjen i alla fall blivit mycket bättre på att släcka lampor i rum där vi inte är, säger Sara Persson.

För den som ändå vill ha utebelysning är LED-lampor att rekommendera eftersom de fungerar bra i kyla.

– Glödlampor finns ju knappt längre och halogenlamporna blir färre. LED har varit dyrt men kostnaden minskar och de är bättre för både miljön och plånboken, säger Mona Tjernström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".