Kristina Malmsten Pedersen
Kristina Malmsten Pedersen enhetschef primärvårdsjouren i Sundsvall. Foto: Lotte Nord

Primärvårdsjouren i Sundsvall flyttar tillbaka till akuten

"Patienterna sorteras och får gå en snitslad bana"
2:55 min

Den som är sjuk, men inte för sjuk, ska i första hand söka sig till primärvården. Nu görs ett nytt försök att hitta rätt plats och rätta öppettider i Sundsvall.

Rätt vård, rätt plats, rätt tid – det är så sjukvården vill och ska jobba. Ändå har primärvårdsjouren i Sundsvall i åratal letat efter den rätta modellen.

Efter att i några år huserat i vårdcentralen Centrum flyttar man idag tisdag 15 november tillbaka vägg i vägg med akuten på sjukhuset.

Patienten får prata med en sköterska i ett eget bås och sedan sorteras patienten. Om det är vårdakuten som gäller (alltså primärvårdsjouren) får man gå en skyltad, eller snitslad som personalen säger, bana till andra sidan av sjukhuset där ortopeden finns dagtid. Det är 126 steg dit men det ska inte vara något problem tror Kristina Malmsten Pedersen.

– Om det är någon som har svårt att gå finns det rullstolar att låna.

Primärvårdsjouren i Sundsvall har öppet mellan klockan 17.00 och 22.00 på vardagar och 09.00 till 22.00 på helger.

– Den som har behov av lättare sjukvård ska alltid ringa först och förmodligen bege sig till sin vård- eller hälsocentral på vanliga kontorstider.

Sjukvårdsrådgivningen nås via telefonnumret 1177. Vid akut sjukdom är det förstås 112 som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".