Tingshuset
1 av 2
50 miljoner kronor har det kostat att renovera det gamla tingshuset i Mellansel. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio
Spa Mellansel
2 av 2
Delar av relaxavdelningen i det nyrenoverade tingshuset i Mellansel. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio.

Gamla tingshuset i Mellansel renoverat för 50 miljoner

Rektor: Vi är väldigt stolta idag
3:15 min

Utan att låna en enda krona av banken har Folkhögskolan i Mellansel renoverat och byggt om gamla tingshuset för drygt 50 miljoner. Idag invigdes lokalerna.

Dagen till ära kom både biskopen och landshövdingen till Mellansel. Renoveringen av det 100 år gamla tingshuset har pågått i flera år och nu står folkhögskolan framme vid sitt mål att rädda det rivningshotade tingshuset. Man har också fått ett flott hotell med tillhörande konferansanläggning.

– Vi är väldigt stolta idag, jag och min personal som jobbat stenhårt för det här, säger Thomas Wahlblom, rektor vid folkhögskolan.

Drygt 20 hotellrum av högsta standard, konferanslokaler och en spaanläggning finns på plats idag. Dessutom har det gamla kapellet flyttats, nya parkeringsplatser har skapats och lärarbostäder har fräschats upp. Kostnaden på planerade 50 miljoner ser ut att landa på cirka 60 miljoner.

– Vi har inte lånat en enda krona, säger Thomas Wahlblom. Vi har alltsedan 2004 sparat på de inkomster vi har som folkhögskola. Nu står vi med denna jättefina anläggning.

I första hand ska det pampiga gamla tinghuset användas som logi för de som studerar vid skolan. 

– Vi ser också att det kommer att finnas möjligheter att hyra ut konferanslokalerna och boendet till företag och andra, säger Wahlblom.

Folkhögskolan i Mellansel omsätter 30 miljoner årligen.

Under dagens invigning fanns både biskop Eva Nordung-Byström och landshövding Gunnar Holmgren på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".