Hans Lindén Elisabeth Dahl
Hans Lindén och Elisabeth Dahl i den lilla lampverkstaden. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio

Gammal stake får nytt liv i Hans händer

Slit och släng kostar mer än att renovera så gammalt blir nytt
3:14 min

Vad göra med tre adventsstakar med minst 70 år på nacken? Glödlamporna finns inte att köpa och väggkontakten går inte i moderna uttag. Bara lugn – räddning finns.

Adventsljusstakarna är minst från 50-talet och av gedigen kvalitet med fötter av teak. Trots att de inte längre fungerar i nya eluttag och att lampor gått sönder känns det ändå värt att testa om de går att rädda.

– Ja, det är många som kommer med sina släktklenoder till mig, säger Hans Lindén som påstår sig vara den ende lamprenoveraren norr om Uppsala.

Trots att han sedan länge är pensionär med modiga 77 år så har han inte någon tanke på att lägga lamporna på hyllan. I den lilla verkstaden i en källarlokal i centrala Sundsvall hänger kristallkronorna på rad och de delar plats med egna ljusa idéer.

– Jag ser saker som jag måste få utveckla, säger Hans och visar en vanlig ballongvisp som han satt en LED-lampa i.

De nya ljuskällorna får tummen upp. De blir inte varma och de håller länge och trots att de kostar en del drar de mindre mängd el, så utgiftssumman blir förmodligen konstant tror han.

Medhjälpare sedan ett par år är Elisabeth Dahl, också hon pensionär.

– Jag var kund här och på den vägen är det, säger hon och putsar på de nytvättade prismorna i en kristallkrona från 40-talet.

Så bara för att en armatur, eller lampa, blivit gammal behöver det inte betyda att den ska slängas på tippen. Tvärtom är äldre lampor ofta av god kvalitet och väl värda att renovera. Släktklenoderna får nytt liv, de blir energisnåla och sopberget slipper påfyllning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".