Lotta mördades av sitt ex
Anhöriga till Lotta: Hon blev sviken av samhället Foto: Privat

Efter mordet på Lotta Rudholm - nu höjs krav på ny lag

Socionomer Utan Gränser: Lagen hade räddat Lottas liv
2:23 min

Lotta Rudholm från Härnösand mördades av sin expojkvän bara dagar efter att hon anmält honom för misshandel. Nu kräver organisationen Socionomer utan gränser att det blir en ny lag - Lex Lotta

Den 25 maj anmälde Lotta Rudholm från Härnösand sin före detta pojkvän för att han misshandlat henne. Hon var blåslagen och hade brutna revben. Lotta ville inte medverka i polisutredningen då hon var rädd och kände sig hotad och polisen beslutade att lägga ner utredningen. Riksåklagaren granskar nu hanteringen av ärendet.

På morgonen den 5 juni ringde den 33-årige mannen själv SOS och berättade att slagit henne och att polisen nu fick komma och ta honom. Lotta Rudholms liv gick inte att rädda och mannen dömdes för mord. En dom han har överklagat.

Krav på Lex Lotta

Nu kräver organisationen Socionomer utan gränser att det blir en ny lag som skulle ge åklagare större befogenheter även när anmälaren själv inte står fast vid sin anmälan eller om hen inte vill medverka.

Maria Hallenius Henrysson från Socionomer utan gränser menar bland annat att en Lex Lotta skulle göra socialtjänstens roll tydligare vid utredningar.

– Man ska kunna reglera och ge direktiv till åklagarmyndigheten, till polisen och till Socialtjänsten. Det handlar både om att man ställer krav på hur man hanterar ärenden, men även att man ger mer resurser och utökar samarbeten för att det här inte ska hända, säger Maria Hallenius Henrysson.

Hade Lotta kunna ha räddats om lagen funnits på plats när hon gjorde sin anmälan?

Ja, det tror vi. Helt enkelt därför att då hade inte åklagare kunnat ta tillbaka åtalet när Lotta Rudholm tog tillbaka sin anmälan, för det vill vi att den här lagen ska kunna reglera.

I kväll hålls det en manifestation både i Umeå och Stockholm för införandet av en sådan lag. Föreningen hoppas kunna hålla en manifestation i Lotta Rudholms hemstad Härnösand.

 – Vi har en förhoppning att komma till Härnösand, dels för att det är Lottas hemstad, men även för att det finns krafter i Härnösand som vill lyfta den här frågan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".