Serverhall Luleå
Den här serverhallen är Facebooks som liger i Luleå. Foto: Susanne Lindholm / TT

Företag visat intresse för serverhall på Vivstavarv

Niklas Nyberg: Vet att Sverige är ett attraktivt land
0:46 min

Tidigare i veckan berättade vi om planerna på en större serverhall i Långsele. Sollefteå kommun håller nu på med en detaljplan för att skapa möjligheter för en etablering. Även på Vivstavarv i Timrå pågår diskussioner om en serverhall.

När entreprenören Niklas Nyberg, som också är engagerad i projektet Big Green Data som ska locka datacenter till länet, köpte Vivstavarv i Timrå förra vintern sa han att det fanns planer att hyra ut lokaler till stora dataföretag. Idag säger Niklas Nyberg att det finns företag som visat intresse, men än är ingenting klart.

– Det är stora affärer som tar tid. Men jag sitter lugnt i båten, för jag vet att Sverige kommer att bli ett av de mest attraktiva land i världen när det gäller etablering av datacenter, säger han.

Kan bli lägre elskatt

Enligt Niklas Nyberg handlar det om att Sverige har en säker energi som också anses vara miljömässigt bra. Det finns dessutom ett förslag från regeringen att elskatten för serverhallar och datacenter ska sänkas.

Projektet Big Green Data som jobbar för att locka datacenter till länet är också inblandade i planerna i Långsele. Om det blir en serverhall där kommer det att innebära fördelar för hela länet, säger Niklas Nyberg.

– Om någon av oss får till en etablering så ökar det chanserna för övriga, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".