Timmerupplag på Tunadals sågverk. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Timmerupplag på Tunadals sågverk. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Ny såglinje invigd vid Tunadals sågverk

Sågverket är nu ett av Europas modernaste sågverk, från timmerintag till utlastning. Investeringen är på en halv miljard kronor.

- Steg för steg har vi investerat totalt 1,3 miljarder för att göra Tunadals sågverk till den internationellt konkurrenskraftiga anläggning som det måste vara för att kunna skapa högsta möjliga värde ur vår skogsråvara, för att kunna komplettera SCAs övriga skogsindustri i regionen och för att kunna vara ett flaggskepp i vår trävaruverksamhet, säger Ulf Larsson, vd SCA Forest Products.

Anläggningen som nu har byggts är mycket kostnadseffektiv, men också energieffektiv.

- Vi använder kylvatten från havet och värmeåtervinning. Energin till torkning kommer från ett nära samarbete med vår egen industri och med Sundsvalls kommuns energisystem i en totalt sett mycket energieffektiv lösning, säger Ulf Larsson. 

- Tunadal var Sveriges första ångsågverk och utgjorde startskottet i skogsindustrins dynamiska utveckling i norra Sverige. Mer än 150 år senare är det alltjämt ett flaggskepp i Sveriges skogsindustri och sätter tillsammans med övrig skogsindustri högsta möjliga värde på regionens viktigaste naturresurs, skogen, säger landshövding Gunnar Holmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".