Före detta Viksjö skola som brann ner i april 2016
1 av 2
Före detta Viksjö skola som brann ner i april 2016 Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Före detta Viksjö skola
2 av 2
Före detta Viksjö skola Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Hoppas kunna öppna för ensamkommande barn i sommar

Ägaren vill öppna det nedbrunna HVB hemmet i Viksjö redan i sommar
3:51 min

–Det planerade asylboendet för ensamkommande barn i Viksjö, som brann i våras, kan öppnas så snart försäkringsfrågan är löst.

Stefan Blomberg, vd för Obero AB säger till P4 Västernorrland att han vill återuppta planerna på ett HVB-hem i Viksjö så snart som möjligt och att han hoppas kunna lösa tvisten med försäkringsbolaget som hittills inte har betalat ut någon ersättning.

Får vi hjälp av försäkringsbolaget är det inga problem.

– Jag har som ambition att försöka få igång det här.

Trots att byggnaden är väldigt skadad av branden så tror inte ägaren att det ska bli några svårigheter.

– Får vi hjälp av försäkringsbolaget så är det inga problem, då blir vi ett år försenade bara. Vi kan vara igång till sommaren om allt går vägen.

Problemet är att försäkringsbolaget hittills inte varit villiga att betala ut några pengar och Stefan Blomberg överväger nu att stämma försäkringsbolaget.

– Ja, vi är ju så illa tvungna, det är ju bara det.

Anledningen att förskringsbolaget inte vill betala ut några pengar är enligt Blomberg hur försäkringsavtalet ska tolkas, men han vill inte vidare kommentera tvisten. 

Fastighetsägaren måste riva huset och sanera fastigheten.

Oavsett om tvisten med försäkringsbolaget är löst eller inte så menar Thomas Lindström, miljö och bygglovshandläggare på Härnlösands kommun att fastighetsägaren måste riva huset och sanera fastigheten som han anser inte är möjlig att rädda till någon del.

–  Vi har varit och tittat på fastigheten och överväger nu att ålägga ägaren att riva det och frsla bort resterna.

På frågan om vad som närmast ska hända med den brandskadade byggnaden säger Stefan Blomberg att han ska göra så gott han kan för att ta bort eventuella brandrester och snygga till området.

Spärra av byggnaden så ingen kommer in.

Mats Bränström är byggingenjör och har varit kontrollansvarig för ombyggnationen och även inspekterat den efter branden och tycker att huset ska rivas snarast.

– Ja först skulle man ju spärra av byggnaden så ingen kommer in som privatperson och sen skulle man ta ner den så fort som möjligt.

– Någon helrenovering kan jag inte göra förrän jag har fått besked från försäkringbolaget, det måste ju alla förstå menar Stefan Blomberg.

Det var i april i år som det planerade asylboendet i Viksjö gamla skola sattes i brand vid två olka tillfällen.

Polisen har konstaterat att det handlar om mordbrand, alltså en anlagd brand, men ingen har fortfarande kunnat gripas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".