Magnus Söderlund
1 av 2
Magnus Söderlund kör berg- och dalbana - på låtsas. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio
Johan Lindstammer
2 av 2
Johan Lindstammer, stadsbyggnadskontoret i Sundsvall. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio

Marknadsför Sundsvall med berg- och dalbana

"Nu är jag inne i grottan, jag ser stupet och ......ooooeeeeeiiiiihhhhh"
2:21 min

Västernorrlands största stad tar nya grepp för att både Sundsvallsbor och besökare ska få en stolt upplevelse som kittlar.

I det gamla stadshuset vid Stora torget mitt i Sundsvall huserar turistbyrå och näringslivskontor. Nu har de kommunala tjänstemännen öppnat plånboken och investerat i nya manicker som blippar och ger besökaren en känsla av både förr i tiden och framtiden.

I en hörna på stora skärmar finns bilder från förr. Fokus är inställt på den förödande branden 1888 och hur staden sedan växte fram, det som numera heter Stenstaden med alla sina klassiska hus från förra sekelskiftet. Ett arkitektoniskt kapital som är en hörnsten i marknadsföringen och som turistbyråansvariga Cecilia Enerud visar.

– Vi vill att Sundsvallsbor ska känna sin historia, känna stolthet och att det ska ge ringar på vattnet även in i framtiden, säger marknadschefen Maria Åslin.

I en annan hörna står Johan Lindstammer, också han marknadsförare och talar sig varm för publiken som den här morgonen mest verkar bestå av näringslivsfolk. Doften av rakvatten är tung.

– Det är ett jättebra sätt att visa på alla framtidsinriktade satsningar som görs, säger han och drar med händer och fingrar på skärmarna och visar på både bostads- och vägbyggen som många nog inte haft en aning om.

Den hörna som lockar till mest skratt och "oooiiiieeehhh" är den där senaste virtuella tekniken huserar. Genom att trä på sig en sorts cyklop med stora hörlurar kan man luta sig tillbaka på en sittsäck på golvet och tas med på en hisnande färd.

P4: Vad har en berg- och dalbana med Sundsvall att göra?

– Vi håller på att köra in anläggningen och hoppas snart kunna bjuda både på takpromenader och spökvandringar i sundsvallsmiljö, säger Mikael Bergvall, som för dagen kallar sig skötare av framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".